فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/04
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احمد سلطان زاده، ایرج محمدفام* صفحات 446-458
    مقدمه

    نزدیک به نیمی از حوادث شغلی در ایران در کارگاه های ساختمانی رخ می دهد؛ بنابراین، مدل سازی حوادث شغلی در این کارگاه ها یکی از راهکارهای طراحی استراتژی های ایمنی برای کاهش حوادث شغلی در حوزه ساخت وساز می باشد. این مطالعه با هدف مدل سازی علت-پیامد حوادث در کارگاه های ساختمانی طراحی و انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه در سال 1399 در قالب یک تحلیل گذشته نگر بر روی داده های حوادث 10ساله (1389-1398) در کارگاه های ساختمانی در ایران انجام شده است. متغیر اصلی شامل انواع حوادث شغلی در کارگاه های ساختمانی بود. ابزار مطالعه شامل چک لیست حوادث و همچنین گزارش تفصیلی این حوادث بود. داده های مورد نیاز بر اساس مدل مفهومی طراحی شده برای مدل سازی علت-پیامد حوادث در این کارگاه ها جمع آوری شد. مدل سازی علت-پیامد حوادث مورد مطالعه با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار IBM SPSS AMOS نسخه 0/22 انجام شده است.  

    یافته ها

    فراوانی حوادث مورد تحلیل در بازه زمانی مورد مطالعه 3854 حادثه بود. میانگین سالانه دو شاخص AFR و ASR به ترتیب 54/8±27/17 حادثه و 23/44±42/322 روز تخمین زده شد. نتایج مدل سازی علت-پیامد این حوادث ساختمانی نشان داد که فاکتورهای فردی و شغلی، آموزش ایمنی و ارزیابی ریسک و همچنین متغیرهای مربوط به این فاکتورها با شاخص های حوادث دارای ارتباط معکوس و معنی دار و فاکتورهای شرایط محیطی و اعمال ناایمن و متغیرهای متعلق به آنها با این شاخص ها دارای ارتباط مثبت و معنی دار می باشند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه بیانگر این بود که بیشترین ضریب تاثیر بر شاخص های حوادث مربوط به فاکتورهای آموزش ایمنی، ارزیابی ریسک و اعمال ناایمن و متغیرهای آنها می باشد؛ بنابراین، نتایج این مدل سازی می تواند به طراحی استراتژی های ایمنی در کارگاه های ساختمانی کمک نماید.

    کلیدواژگان: حادثه شغلی، کارگاه های ساختمانی، مدل سازی، تحلیل علت-پیامد
  • شعیب قاسمی، فاطمه فصیح رامندی، محمدرضا منظم اسماعیل پور، سهیلا خداکریم اردکانی* صفحات 459-482
    مقدمه

    مطالعه بر روی صدا به عنوان یک عامل فیزیکی زیان آور در محیط کار همواره مورد توجه متخصصان بهداشت حرفه ای بوده است. لیکن، جنبه های روانی و سایکوآکوستیکی صدا کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. از این رو، مطالعه حاضر به رنگ های مختلف صدا و کاربرد آن ها در حوزه سایکوآکوستیک پرداخته است.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است که با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Google Scholar، ProQuest، Science Direct،  PubMed و Scopus برای استخراج مقالات مرتبط با موضوع تحقیق در فاصله زمانی 50 ساله از سال 1970 تا 2020 انجام شد.  

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، به نظر می رسد صداهای رنگی و نیز صدای سفید، پتانسیل کاربرد بعنوان محرک های آکوستیکی در زمینه بهبود وضعیت خواب شاغلین به ویژه نوبت کاران، بهبود وضعیت حافظه، توجه و تمرکز به ویژه در مشاغل نیازمند به دقت و توجه بالا، بهبود عملکرد شناختی افراد در مشاغل مختلف، کاهش فعالیت سیستم اعصاب سمپاتیک و اضطراب و استرس به ویژه در مشاغل با استرس شغلی بالا، حفظ حریم خصوصی افراد بخصوص در ایستگاه های کاری در مجاورت یکدیگر، خاصیت پوشانندگی صدا و کاربرد در اهداف کنترل صوت و نیز درمان اختلالاتی چون بیماری تینیتوس، ADHD   و هایپراکوزیس و غیره را دارا می باشند.

    نتیجه گیری

    توجه به رنگ های صدا و تاثیرات سایکوآکوستیکی آن نشان می دهد که اثرات صدا محدود به اثرات نامطلوب و مخرب آن نمی باشد. بلکه، جنبه های مثبت و کاربردی آن نیز می بایست مورد توجه قرار گیرد. آشنایی با چنین جنبه ها و معرفی آنها می تواند خلاهای اطلاعاتی موجود در این زمینه را شناسایی و راه را برای مرتفع کردن آنها هموار نماید.

    کلیدواژگان: سروصدا، رنگ های صدا، صدای سفید، سایکوآکوستیک، بهداشت حرفه ای
  • زوتیق یازولی، پوتری جمیل، نور آتریا یوسف، کارمگام کاروپیا*، کومار پریمال، حسن صادقی نایینی، سیواسانکار سامباسیوان، پوواناساواران پرومال صفحات 483-498
    مقدمه

    کار در صنایع، امور خدماتی و سایر مشاغلی که انجام کار در آن ها مستلزم ایستادن های طولانی مدت بیش از دو ساعت می باشد، کارگران را در معرض مخاطرات بهداشتی موقت یا دایم قرار می دهد. در این مطالعه سعی شده تا اثر به کارگیری کف پوش های ضد خستگی حین انجام کارهای ایستاده بر سطح ناراحتی، خستگی و تنش های عضلانی پاها، موردبررسی قرار گیرد.

    روش کار

    تعداد 100 کارگر در یکی از صنایع تولیدی در استان سلانگور مالزی در دو گروه مورد (استفاده از زیرپایی) و کنترل و در طی دو ساعت کار ایستاده ممتد موردمطالعه قرار گرفتند. میزان ناراحتی درک شده با استفاده از مقیاس بورگ و سطح فعالیت عضلات ناحیه ساق با استفاده از دستگاه الکترومیوگرافی جمع آوری گردید.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان تنش های عضلانی در اندام ها در گروهی که که از کف پوش های ضد خستگی استفاده می کرده اند به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل برای نواحی زانو، عضلات ساق پا و کف پاها، به ترتیب به مقدار 8/1، 5/2 و 6/2 درصدکمتر بوده است. براساس مقیاس بورگ سطح ناراحتی احساس شده در عضلات نیز بین دو گروه اختلاف معنی داری داشته است (001/0> P).

    نتیجه گیری

    با استناد به نتایج به دست آمده، تجهیز سطوح انجام کار به کف پوش های ضد خستگی می تواند در کاهش ناراحتی های اسکلتی عضلانی و خستگی های ناشی از انجام کارهای ایستاده طولانی مدت موثر باشد.

    کلیدواژگان: کار ایستاده، کف پوش ضد خستگی، ناراحتی عضلانی، مقیاس بورگ، الکترومیوگرافی
  • اصغر هادی، علیقلی نیایی، اعظم سیفی، یحیی رسول زاده* صفحات 499-513
    مقدمه

    رشد سریع جمعیت و صنعتی شدن باعث افزایش روزافزون آلاینده های شیمیایی شده است. فرمالدیید به دلیل توزیع گسترده در هوا و ماهیت بسیار سمی آن، یکی از رایج ترین و شناخته شده ترین آلاینده های هوا می باشد. نتایج برخی مطالعات نشان می دهد که مواجهه کارکنان، هم در محیط های صنعتی و هم در محیط های بیمارستانی و آزمایشگاهی بیش ازحد مجاز مواجهه می باشد؛ بنابراین وجود یک سیستم کنترلی مناسب برای کاهش میزان مواجهه کارکنان ضروری است. لذا این مطالعه با هدف سنتز و مشخصه یابی نانوفتوکاتالیست ناهمگن Ag3PO4/TiO2 و بررسی کارایی این فتوکاتالیست در حذف فرمالدیید گازی انجام شد.

    روش کار

    از روش ترسیب درجا برای سنتز نانوکامپوریت Ag3PO4/TiO2 استفاده شد. خواص ساختاری و مورفولوژی فتوکاتالیست سنتز شده با استفاده از آنالیزهای پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیف سنجی جذبی مریی-فرابنفش و آنالیز مساحت ویژه سطح (BET) تعیین گردید. تست راندمان تخریب فتوکاتالیست ناهمگن سنتز شده بر روی فرمالدیید گازی با استفاده از یک فتوراکتور استاتیک 2/3 لیتری انجام گرفت.  

    یافته ها

    طیف جذبی UV-Vis نمونهAg3PO4/TiO2 سنتز شده به طور قابل توجهی در مقایسه با TiO2 به ناحیه نور مریی گسترش پیدا کرده است. باند گپ نانوکامپوزیت سنتز شده eV 3/2 محاسبه شد. تصاویر SEM نشان داد که اندازه متوسط ذرات نانوکامپوزیت حدود 102 نانومتر می باشد. نتایج تست راندمان تخریب نشان داد که 63% فرمالدیید موجود در داخل فتوراکتور تحت تابش نور مریی پس از 90 دقیقه به وسیله فتوکاتالیست Ag3PO4/TiO2 حذف شده است.

    نتیجه گیری

    روش سنتز به کار گرفته شده در این مطالعه جهت سنتز نانوکامپوزیت Ag3PO4/TiO2 با توجه به آنالیزهای انجام گرفته بسیار کارآمد و مناسب بود. فتوکاتالیست Ag3PO4/TiO2 عملکرد مناسبی تحت تابش نور مریی داشت و از آن می توان در سیستم های کنترل آلاینده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کنترل آلودگی، فرمالدئید، فتوکاتالیست، راندمان تخریب
  • حمزه محمدی، سمیه فرهنگ دهقان، سهیلا خداکریم اردکانی، فریده گلبابایی* صفحات 514-535
    مقدمه

    مطالعات نشان می دهند در بسیاری از موارد، عوامل زیان آور محیطی مانند گرما، صدا و آلاینده های شیمیایی از طریق مکانیسم استرس اکسیداتیو اعمال اثر می کنند. در این مطالعه، اثر مواجهه توام با صدا و ارتعاش تمام بدن بر برخی از پارامترهای استرس اکسیداتیو (آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانتی (TAC) و مالون دی آلدیید (MDA)) کارگران در یک صنعت ریخته گری موردبررسی قرار گرفته است.

    روش کار

    بر اساس محاسبات مربوط به حجم نمونه و با در نظر گرفتن معیارهای ورود به مطالعه و تکمیل فرم رضایت آگاهانه توسط افراد، شرکت کنندگان طرح انتخاب گردیدند. سطح مواجهه کارگران با هر یک از استرسورهای فیزیکی از طریق روش های استاندارد مربوطه موردسنجش قرار گرفت. سطح مواجهه افراد با استرسورهای موردبررسی به سه دسته پایین، متوسط و بالا تقسیم بندی شدند. از کلیه شرکت کنندگان، نمونه خون بین ساعت 9 - 7 صبح گرفته شد و سپس توسط روش الایزا با توجه به پروتکل شرکت سازنده کیت، نمونه ها آماده سازی و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. آزمون تحلیل واریانس تک متغیره به منظور تعیین «اندازه اثر» هر یک از استرسورهای فیزیکی بر پارامترهای موردمطالعه صورت پذیرفت.  

    یافته ها

    میانگین سطح MDA، SOD و TAC در میان شرکت کنندگان به ترتیب nmol/ml 48/22،  28U/ml/61 و mM 64/1 برآورد گردید. بیشترین میزان تاثیر را در بین متغیرهای مواجهه، صدا بر سطح MDA داشته است (090/0=B) که این تاثیر ازنظر آماری معنی دار نبود (865/0=B). در خصوص SOD، بیشترین میزان تاثیر را در بین متغیرهای مواجهه، ارتعاش بر سطح SOD داشته است (469/1-=B) که این تاثیر از نظر آماری معنی دار بود (016/0=P). هیچ یک از متغیرهای موردبررسی اثر معنی داری بر سطح TAC نداشتند؛ بااین حال در بین متغیرهای مواجهه، بزرگ ترین ضریب اثر مربوط به ارتعاش بود (133/0=P ،077/0=B).

    نتیجه گیری

    اثر صدا و ارتعاش بر MDA افزایشی و بر سطوح SOD وTAC  کاهشی تعیین شد. این بدان معنی است که ممکن است با افزایش مواجهه با این عوامل زیان آور، ظرفیت سیستم آنتی اکسیدانی کاهش یابد. درواقع، مواجهه های طولانی مدت با شدت های بالای عوامل استرس زا، می تواند سبب افزایش پراکسیداسون لیپیدی کنترل نشده و خارج از ظرفیت سیستم ایمنی بدن گردد و همچنین سطح فعالیت آنزیمی که به صدمات سیستم اکسیداتیو حساس بوده، کاهش یابد که همگی درنهایت می تواند به کاهش ظرفیت تام آنتی اکسیدانی بیانجامد.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، مواجهه، صدا، ارتعاش تمام بدن، ریخته گری
  • لیلا امیدی، حسین کریمی، سعید موسوی، غلامرضا مرادی* صفحات 536-548
    مقدمه

    جو ایمنی پتانسیل تاثیر بر عملکرد ایمنی شاغلین در صنایع پرمخاطره را دارد. تاب آوری نیز به عنوان یک مفهوم درحال توسعه، توانایی تاثیر بر بهبود مستمر عملکرد ایمنی را دارد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین تاثیر تاب آوری به عنوان یک فاکتور سازمانی بر عملکرد ایمنی (رفتار ایمن) کارکنان در یک صنعت تولید فولاد است. انتظار می رود که جو ایمنی در رابطه میان تاب آوری و عملکرد ایمنی نقش میانجی گر داشته باشد.

    روش کار

    این مطالعه در سال 1399 در یک صنعت تولید فولاد انجام شد. جهت سنجش متغیرهای موردمطالعه، پرسشنامه ای حاوی سه بخش سنجش تاب آوری، سنجش جو ایمنی و سنجش عملکرد ایمنی در میان 250 نفر از شاغلین توزیع گردید. پرسشنامه تاب آوری حاوی 19 آیتم بود که تاب آوری سازمان را در 6 بعد سنجش می نمود. جهت سنجش عملکرد ایمنی از دو بعد انطباق با ایمنی و مشارکت در ایمنی استفاده گردید و جهت سنجش جو ایمنی از پرسشنامه ای حاوی 19 آیتم در 4 بعد شامل ارتباطات ایمنی، درک ایمنی سرپرست، درک ایمنی همکاران و فشار کاری استفاده شد.  

    یافته ها

    نتایج سنجش برازش مدل ارتباطی با استفاده از مدل معادلات ساختاری نشان داد که تاثیر تاب آوری سازمانی بر جو ایمنی (05/0=P ،23/0=β) و همچنین تاثیر جو ایمنی بر عملکرد ایمنی (01/0=P ،43/0=β) معنی دار بود. بعلاوه، اثر غیرمستقیم تاب آوری سازمانی بر عملکرد ایمنی از طریق جو ایمنی 66/0 گزارش گردید؛ بنابراین، بر اساس نتایج، جو ایمنی دارای نقش میانجی گری در رابطه میان تاب آوری سازمانی و عملکرد ایمنی است.

    نتیجه گیری

    ارتقاء تاب آوری سازمانی و جو ایمنی سبب ارتقاء عملکرد ایمن شاغلین می شود. تاب آوری سازمانی و ابعاد سازنده آن مانند فرهنگ گزارش دهی، یادگیری و آگاهی سبب بهبود هر دو بعد سازنده عملکرد ایمنی (انطباق با ایمنی و مشارکت در ایمنی) می گردد.

    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، جو ایمنی، عملکرد ایمنی، انطباق با ایمنی، مشارکت در ایمنی
  • لیلا حاجی زاده، زهرا واحدی*، زینب کاظمی صفحات 549-563
    مقدمه

    کاربردپذیری به معنای سودمندی، بهره وری و رضایت کاربر از یک محصول می باشد. به موازات رشد جمعیت سالمندان، نیاز به تولید محصولات متناسب با این گروه سنی نیز افزایش یافته است. از پرکاربردترین محصولات دنیای مدرن می توان به گوشی های همراه هوشمند اشاره نمود. پرسشنامه سودمندی، رضایت و سهولت استفاده (USE)، ابزاری دقیق، سریع و آسان جهت ارزیابی کاربردپذیری می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین روایی و پایایی پرسشنامه USE جهت کاربری گوشی های هوشمند در گروه سالمندان انجام پذیرفت.

    روش کار

    پرسشنامه USE در سال 2001 توسط Lund با هدف بررسی چهار بعد کاربردپذیری شامل سودمندی، رضایتمندی، راحتی در استفاده و راحتی در یادگیری در قالب 30 آیتم و با استفاده از مقیاس لیکرت هفت درجه ای طراحی گردید. برای تعیین روایی پرسشنامه از نظرات 9 نفر متخصص در حوزه های مرتبط استفاده شد. سپس شاخص روایی محتوا و ضریب نسبی روایی محتوا بر اساس فرمول محاسبه گردید. برای بررسی پایایی، پرسشنامه در بین 50 نفر از سالمندان در دسترس که واجد شرایط بودند توزیع گردید. سپس، سازگاری درونی چهار بعد پرسشنامه توسط ضریب آلفای کرون باخ و سنجش تکرارپذیری پرسشنامه از طریق روش آزمون- بازآزمون بررسی شد. درنهایت، برای تعیین حساسیت، ویژگی و نقطه برش پرسشنامه از منحنی ویژگی عملی گیرنده (ROC) استفاده شد.  

    یافته ها

    طبق نظر متخصصین، همه سوالات از لحاظ شاخص روایی محتوا امتیاز بالای 78/0 را کسب نمودند، اما از لحاظ ضریب نسبی روایی محتوا چهار مورد از آیتم ها امتیازی کمتر از 78/0 داشته و از پرسشنامه حذف شدند. همچنین طبق نتایج حاصل از سنجش پایایی، هر دو امتیاز همبستگی درونی و تکرارپذیری مقادیر قابل قبولی را کسب کردند. ضریب آلفای کرون باخ برای بعد سودمندی، 771/0؛ بعد رضایتمندی، 862/0؛ بعد راحتی در استفاده، 756/0 و راحتی در یادگیری، 798/0 به دست آمد. در منحنی ROC، نقطه برش با حساسیت و ویژگی، به ترتیب، 8/97 و 75 درصد، 88/4 به دست آمد و سطح زیر منحنی در این نقطه برش، 81 درصد بود.

    نتیجه گیری

    مقایسه یک محصول با معیارهای استاندارد جهت تعیین سطح کاربردپذیری آن محصول ضروری می باشد. نسخه فارسی پرسشنامه USE ابزاری قابل اعتماد جهت سنجش کاربردپذیری با مقادیر روایی و پایایی قابل قبول می باشد و می توان از این پرسشنامه در مطالعات آتی در حوزه کاربردپذیری گوشی های همراه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارگونومی، کاربردپذیری، سالمند، گوشی هوشمند
  • مریم فیض عارفی، فخرالدین قاسمی، امید کلات پور* صفحات 564-579
    مقدمه

    واحد اکسیژن ساز بیمارستان یکی از بخش های مهم و حیاتی بیمارستان بوده که وظیفه تامین اکسیژن را بر عهده دارد. هرگونه نشت اکسیژن، علاوه بر قطع اکسیژن و عدم تامین اکسیژن موردنیاز بیماران، ممکن است باعث انفجار، آتش سوزی و خسارات جانی و مالی گردد. ارزیابی ریسک می تواند ما را در پیشگیری از چنین حوادثی یاری نماید. هدف از این مطالعه تجزیه وتحلیل سناریوی نشت اکسیژن در واحد اکسیژن ساز بیمارستان با استفاده از تلفیق روش های آنالیز درخت خطا و شبکه بیزین فازی است.

    روش کار

    ابتدا، تمامی رویدادهای پایه با پتانسیل ایجاد نشت اکسیژن شناسایی شدند. سپس، درخت خطا نشت اکسیژن طراحی و ترسیم گردید. این درخت خطا در شبکه های بیزین نگاشت گردید. با استفاده از منطق فازی احتمال رویدادهای پایه تعیین و با استفاده از تحلیل شبکه بیزین مهم ترین فاکتورهای اثرگذار بر سناریوی نشت اکسیژن تعیین شدند.  

    یافته ها

    بر اساس نتایج این مطالعه، نادیده گرفتن علامت گذاری ها مهم ترین رویداد پایه اثرگذار بر روی نشت از خط لوله و عدم قراردهی ماسک بر روی دهان بیمار مهم ترین دلیل نشت اکسیژن در اتاق بیمار بوده است. در صورت وجود منابع حرارتی و شعله ای، نشت اکسیژن می تواند منجر به آتش سوزی یا انفجار گردد.

    نتیجه گیری

    نشت اکسیژن می تواند خطرات قابل توجهی را در بیمارستان ها به وجود آورد؛ بنابراین، آموزش کارکنان درزمینه خطرات نشت اکسیژن ضروری به نظر می رسد. همچنین باید به این نشت ها و پیامدهای منفی آن در برنامه ریزی های اضطراری و مدیریت بحران بیمارستان توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: نشت اکسیژن، اکسیژن ساز، بیمارستان، شبکه بیزین فازی
  • ایمانه السادات مستولی زاده، مینا ترابی فرد* صفحات 580-594
    مقدمه

    ارگونومی به معنای تطبیق و سازگاری محیط کار، ابزار کار و شرایط کار با توانایی جسمی و روانی انسان می باشد. بر این اساس، فرهنگ ارگونومی بر خط مشی، اهداف و برنامه های ارگونومی تاکید دارد. هدف از این مطالعه سنجش ابعاد فرهنگ ارگونومی در ساختمان اداری مرکز بهداشت شمال تهران، به روش دلفی و با استفاده از پرسشنامه خبره است.

    روش کار

    در این پژوهش جهت سنجش ابعاد فرهنگ ارگونومی، از روش دلفی برای تدوین پرسشنامه خبره استفاده شد. معیارهای ارزیابی بر اساس ابعاد مهندسی فاکتورهای انسانی تحت عنوان مدل ستاره 5 ضلعی و مدل فاکتورهای فرهنگ سازمانی تعیین گردیدند و زیر معیارها بر اساس رویکرد ماکرو ارگونومی تعیین شدند. جهت معرفی مهم ترین شاخص ها، مبادرت به تشکیل تیم خبرگان به تعداد 15 نفر گردید. بر اساس مهم ترین شاخص ها که به روش دلفی تعیین گردید، پرسشنامه، با 15 سوال، تهیه و تدوین شد. روایی پرسشنامه به روش محتوایی و نیز پایایی به روش آزمون آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار SPSS 24 انجام گردید. معیارهای فرهنگ ارگونومی بر اساس فراوانی پاسخ های منفی رده بندی گردید. بیشترین فراوانی پاسخ منفی نشان دهنده وضعیت نامناسب ارگونومی و کمترین فراوانی نشان دهنده بهتر بودن نسبی شرایط فرهنگ ارگونومی می باشد.  

    یافته ها

    روایی پرسشنامه، به دلیل تهیه لیست و پرسش از خبرگان به صورت محتوایی مورد تایید می باشد. همچنین با توجه به نرخ ضریب آلفای کرونباخ که معادل 77/0 است، پایایی پرسشنامه نیز مورد تایید است. با توجه به نتایج حاصل از ارزیابی فرهنگ ارگونومی در این مرکز که به صورت میانگین درصد فراوانی محاسبه شد، می توان اذعان نمود از میان 6 معیار اصلی ارزیابی، شاخص اطلاعات و ارتباطات با میانگین امتیاز 66 دارای بیشترین میانگین امتیاز منفی و شاخص های مدیریت، کارکنان، طراحی تجهیزات، چیدمان محیط و ویژگی های شغلی به ترتیب با میانگین امتیازهای 58، 56، 67/54، 5/49 و 8/36 در رده های بعدی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پرسشنامه فرهنگ ارگونومی و تحلیل آن که به روش دلفی و نظر تیم خبرگان تهیه شد می توان اذعان نمود که سطح فرهنگ ارگونومی در این مرکز که بر اساس شاخص های مربوطه موردبررسی قرار گرفت، شرایط قابل قبولی ندارد. ضروری است تا با برگزاری دوره ها و سمینارهای ارگونومی و به اشتراک گذاری کلیپ ها، جزوات، پوسترها، دوره های آموزشی و تدوین دستورالعمل های ارگونومی به توسعه فرهنگ ارگونومی در سازمان کمک نمود.

    کلیدواژگان: فرهنگ ارگونومی، دلفی، مرکز بهداشت
  • سلیمان رمضانی فر، احسان رمضانی فر، الهه خدیو، علی صالحی سهل آبادی*، داود اسکندری، مهشید نامداری صفحات 595-616
    مقدمه

    در بسیاری از محیط های شغلی، به ویژه اتاق های کنترل، امکان وقوع خطای انسانی وجود دارد. با توجه به نقش حیاتی اتاق کنترل مرکزی ترافیک راه آهن در هدایت و کنترل انواع قطارها در طول شبکه خطوط ریلی، رخداد هرگونه خطا در این اتاق کنترل می تواند منجر به وقوع حادثه فاجعه باری شود. لذا هدف از پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی در اتاق کنترل مرکزی ترافیک راه آهن با استفاده از تکنیک HEART است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-مقطعی در سال 1400 انجام شد. در این پژوهش با استفاده از روش HTA، وظایف و زیر وظایف شناسایی شدند. سپس با استفاده از تکنیک HEART احتمال خطای انسانی مورد ارزیابی قرار گرفت.  

    یافته ها

    بر اساس نتایج روش HTA، 67 وظیفه اصلی و 149 زیر وظیفه شناسایی گردید. نتایج بررسی احتمال خطای انسانی با استفاده از تکنیک HEART نشان داد که سه وظیفه اصلی سمت شغلی کارشناس سیر و حرکت (تقسیم دیزل ها، برقراری اولویت حمل بار و برنامه ریزی حرکت قطارها) بیشترین احتمال خطا را به خود اختصاص داده بودند. علاوه بر این، از مهم ترین عوامل موثر بر بروز خطای انسانی می توان به «شواهدی از وجود بیماری در بین کارکنان»، «اختلال خواب»، «بی تجربگی»، «ناآشنا بودن» و «استرس» اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه بیانگر این امر است که کارکنان اتاق کنترل مرکزی ترافیک راه آهن مستعد بروز خطا هستند و در صورت بروز خطا توسط این کارکنان حوادث جبران ناپذیری به وقوع خواهد پیوست. به همین منظور می بایست در جهت کاهش احتمال خطای این کارکنان تدابیری از جمله بکارگیری برنامه های نوبت کاری منظم و مناسب، استفاده از افراد متبحر و با صلاحیت و غیره را در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، تکنیک ارزیابی و کاهش خطای انسانی، اتاق کنترل مرکزی ترافیک راه آهن، برنامه ریزی قطار
  • حمزه قیسوندی، رضا خانی جزنی، سید محمد سید مهدی* صفحات 617-631
    مقدمه

    خستگی شغلی به عنوان یکی از عوامل زیان بار در بسیاری از محیط های کاری ازجمله مراکز بهداشتی درمانی است که می تواند اثرات نامطلوب بر سلامت و ایمنی کارکنان داشته باشد. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط میان خستگی شغلی با عناصر مدل مهندسی سیستم ها برای ایمنی بیمار در پرستاران طراحی و اجرا گردید.

    روش کار

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی همبستگی است که با مشارکت 457 نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1397 انجام گرفت. ابعاد خستگی به وسیله پرسشنامه چندبعدی خستگی (MFI) و عناصر مدل مهندسی سیستم ها برای ایمنی بیمار به وسیله پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفت. روایی این ابزار با روش لاوشه و محاسبه CVR و CVI به وسیله نظر خبرگان و پایایی ابزار به وسیله آزمون همسانی درونی و آزمون آلفای کرونباخ انجام و تحلیل عاملی تایید نشان داد که تمامی شاخص های ابزار قابل قبول است. کلیه تجزیه وتحلیل ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام گرفت.  

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان می دهد بالاترین نمره خستگی مربوط به بعد خستگی عمومی با میانگین 86/12 و انحراف معیار 23/3 و کمترین نمره مربوط به بعد کاهش انگیزه با میانگین 11/9 و انحراف معیار 66/3 است. در این پژوهش میان ویژگی های جمعیت شناختی با ابعاد خستگی رابطه معناداری مشاهده نشد ولی میان ابعاد خستگی با عنصر سازمان، وظیفه، تکنولوژی و ابزار و محیط فیزیکی رابطه معناداری مشاهده گردید (05 /0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد، خستگی در پرستاران در سطح متوسط است و عوامل سیستم کاری بیش از عوامل جمعیت شناختی در بروز خستگی نقش دارد؛ بنابراین برنامه ریزی در جهت بهبود سیستم کاری می تواند به کاهش خستگی در پرستاران کمک کند.

    کلیدواژگان: خستگی شغلی، سیستم کاری، مدل مهندسی سیستم ها برای ایمنی بیمار، پرستاران
  • رجبعلی حکم آبادی، اسماعیل زارعی، علی کریمی* صفحات 632-651
    مقدمه

    روش آنالیز حالت شکست و اثرات آن (FMEA) یک روش شناسایی، ارزیابی و الویت بندی ریسک است که در صنایع استفاده می شود. روش های تصمیم گیری چند معیاره، روش هایی هستند که از بین چندین معیار مختلف، بهترین گزینه را انتخاب می کنند؛ بنابراین، هدف از این مقاله، شناسایی، ارزیابی و اولویت بندی ریسک با استفاده از روش FMEA مبتنی بر روش های تصمیم گیری چند معیاره SWARA-VIKOR در یک ایستگاه تقلیل فشار گاز می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، از روش های تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی (SWARA) و جواب سازشی و بهینه تصمیم گیری (VIKOR) برای رتبه بندی خطرات حالات شکست شناسایی شده در FMEA استفاده گردید. از روش SWARA جهت تعیین وزن های شدت، احتمال و کشف و از تکنیک VIKOR برای رتبه بندی حالات شکست تجهیزات سیستم استفاده گردید. درنهایت، یک نمونه عملیاتی از ایستگاه تقلیل فشار برای نشان دادن کاربرد و امکان سنجی مدل پیشنهادی و یک مطالعه مقایسه ای نیز برای تایید قابلیت عملی بودن و اثربخشی مدل پیشنهادی انجام گرفت.  

    یافته ها

    35 حالت شکست اصلی در ایستگاه تقلیل فشار شناسایی گردید. خرابی اسلیو رگلاتور، خرابی شیر اطمینان و پارگی دیافراگم رگلاتور رتبه های اول، دوم و سوم اولویت ریسک را به خود اختصاص دادند. نتایج تحلیل حساسیت نشان داد که رویکرد پیشنهادی از پایداری مناسبی برخوردار می باشد و فقط حالت شکست افزایش دمای شعله هیتر نسبت به تغییر وزن معیارها بسیار حساس می باشد. نتایج رتبه بندی حالات شکست ایستگاه نشان داد که تغییرات بسیاری در رتبه بندی حالات شکست بر اساس رویکرد پیشنهادی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    به دلیل این که وزن دهی معیارها بر اساس نظر کارشناسان به صورت گام به گام صورت گرفته است، رویکرد پیشنهادی می تواند نتایج معقول تر و دقیق تری را برای رتبه بندی ریسک ارایه دهد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، روش آنالیز حالت شکست و اثرات آن، روش تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی، روش جواب سازشی و بهینه تصمیم گیری
  • دلنیا جهانی، فرانک جبارزاده تبریزی*، عباس داداش زاده، پروین سربخش، مینا حسین زاده صفحات 652-663
    مقدمه

    پرستاران بخش اورژانس در محیطی پراسترس کار می کنند که این می تواند سلامت روانی آن ها را تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش کیفیت زندگی کاری آن ها شود. انطباق پذیری مسیر شغلی به عنوان توانمندی فردی قلمداد می شود که کارکنان را قادر می سازد تا خود را به بهترین شکل با تغییرات دنیای کاری هماهنگ ساخته و از پیامدهای منفی ناشی از عدم تناسب با شغل در امان بمانند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین انطباق پذیری مسیر شغلی و ارتباط آن با کیفیت زندگی کاری در پرستاران شاغل در بخش اورژانس انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود که با مشارکت 104 نفر از پرستاران شاغل در بخش اورژانس بیمارستان های آموزشی-درمانی تبریز که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده بودند، انجام گردید. برای جمع آوری اطلاعات از چک لیست اطلاعات دموگرافیک، فرم فارسی پرسشنامه انطباقپذیری مسیر شغلی ساویکاس و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری بروکس و اندرسون استفاده شد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار آماری SPSS16 و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی) تجزیه وتحلیل شدند.  

    یافته ها

    در این مطالعه میانگین نمره کل انطباق پذیری شغلی و کیفیت زندگی کاری به ترتیب 01/25±55/85 از دامنه قابل کسب 120-24 و 56/22±15/141 از دامنه قابل کسب 252-42 بود که در حد متوسط می باشند. 6/85 درصد پرستاران شرکت کننده در این مطالعه از کیفیت زندگی کاری متوسط برخوردار بودند. همچنین نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین نمره کل انطباق پذیری شغلی و تمامی ابعاد آن با نمره کل کیفیت زندگی کاری ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد (05/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که انطباق پذیری مسیر شغلی به طور معنی داری کیفیت زندگی کاری را پیش بینی می کند (001/0>P).

    نتیجه گیری

    انطباق پذیری مسیر شغلی و کیفیت زندگی کاری پرستاران شرکت کننده در این مطالعه در حد متوسط بود. ازآنجایی که همبستگی بین انطباق پذیری شغلی پرستاران و کیفیت زندگی کاری وجود داشت و انطباق پذیری به عنوان یک متغیر پیش بین در بهبود کیفیت زندگی کاری شناخته شد؛ لذا پیشنهاد می گردد به منظور بهبود کیفیت زندگی کاری پرستاران، اقداماتی در جهت افزایش انطباق پذیری شغلی از طریق آموزش یا مداخلات مشاوره ای صورت گیرد.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری مسیر شغلی، اورژانس، کیفیت زندگی کاری، پرستاری
  • صابر صوری، محمد عامرزاده، روح الله کلهر، سیما رفیعی* صفحات 664-679
    مقدمه

    کارکنان بهداشتی درمانی به ویژه پرستاران، در معرض خطر بالای ابتلا به ویروس کرونا و بروز مشکلات روحی-روانی مانند اضطراب، استرس و افسردگی قرار دارند. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط میان اضطراب و استرس ناشی از بیماری کووید-19 در پرستاران با رفتارهای پیشگیرانه آن ها می باشد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی پرستاران شاغل در بیمارستان های ارجاعی کووید-19 شهر قزوین در سال 1399 انجام شد. از بین 645 پرستار، 260 پرستار به صورت تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از سه پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و زمینه ای، پرسشنامه اضطراب و استرس کووید-19 و پرسشنامه رفتارهای پیشگیرانه و احتیاطی کووید-19 استفاده شد. از روش های آماری توصیفی، همبستگی پیرسون، آزمون تی و آنالیز واریانس یک طرفه و تحلیل رگرسیون لجستیک دووجهی (Binary) در فاصله اطمینان 95 درصد استفاده گردید.  

    یافته ها

    شیوع علایم اضطراب در پرستاران 08/32 درصد و میانگین نمره رفتار حفاظتی آنان 66/5±45/18 و بیشترین نمره 7/4±06/22 بوده است. رابطه منفی بین اضطراب و رفتار احتیاطی پرستاران (36/0-=β) و تاثیر معنادار استرس کووید-19 بر رفتار محافظتی آن ها (22/0-=β) در سطح معناداری 05/0 تایید گردید. با افزودن استرس به عنوان یک عامل مداخله گر، نقش میانجی استرس در رابطه بین اضطراب و رفتار احتیاطی پرستاران مورد تایید قرار گرفت (18/0-=β). پرستاران زیر 35 سال با احتمال بیشتری از دستورالعمل های حفاظتی تبعیت می کنند (62/1=OR) و نیز کارکنان با سابقه کاری بین 6 تا 10 سال به ترتیب 32 و 37 برابر احتمال بیشتری برای تبعیت از دستورالعمل های حفاظتی داشتند.

    نتیجه گیری

    احتمال استفاده موثر از وسایل حفاظت فردی و رعایت دستورالعمل های محافظتی در پرستاران با سطح اضطراب شدید و بسیار شدید کمتر می باشد. در افراد با سطوح استرس کنترل شده، این احتمال به مراتب بیشتر است. لذا کلیه مراکز ارایه دهنده خدمات سلامت لازم است برنامه های حمایتی بر تاکید بر ارتقای سلامت روان کارکنان را ترتیب دهند

    کلیدواژگان: اضطراب، استرس، رفتار محافظتی، کووید-19، پرستاران
|
  • Ahmad Soltanzadeh, Iraj Mohammadfam* Pages 446-458
    Introduction

    Nearly half of occupational accidents in Iran occur in construction sites. Therefore, modeling of occupational accidents in these sites is one of the solutions to design safety strategies to reduce occupational accidents in the field of construction. This study was designed and conducted with the aim of modeling the cause-consequence of accidents in construction sites.

    Material and Methods

    This study was conducted based on a retrospective analysis of 10-year accident data (2010-2019) in Iranian construction sites in 2020. The main variable included the types of occupational accidents in construction sites. The study tool included accidents checklist as well as a detailed report of the studiedaccidents. The required data were collected based on a conceptual model designed to model the cause-consequence of accidents in the construction sites. Cause-consequence modeling of the studied accidents has been done based on the structural equation modeling and using IBM SPSS AMOS v. 22.0.

    Results

    The frequency of the studied accidents was 3854 accidents. The annual averages of AFR and ASR indices were 17.27 ± 8.54 and 322.42 ± 44.23 days, respectively. The results of cause-consequence modeling of these construction accidents showed that individual and occupational, safety training and risk assessment factors as well as variables related to these factors have a negative and significant relationship with the indicators of the construction accidents, and the factors of environmental conditions and unsafe acts and variables belonged to these factors have a positive and significant relationship with these indicators (p < 0.05).

    Conclusion

    The findings of the study revealed that the highest impact factors on accident indicators were related to safety training, risk assessment and unsafe acts and their variables. Therefore, the results of this modeling can help to design safety strategies in construction sites.

    Keywords: Occupational accident, Construction site, Modeling, Cause-Consequence Analysis
  • Shoaib Ghasemi, Fatemeh Fasih-Ramandi, MohammadReza Monazzam-Esmaeelpour, Soheila Khodakarim Ardakani* Pages 459-482
    Introduction

    The study of noise has always been of interest to occupational health professionals as a harmful physical factor in the workplace. However, the psychological and psychoacoustic aspects of noise in the workplace have been less studied. This study has dealt with different colors of noise and their applications in psychoacoustics.

    Material and Methods

    This review study was conducted by searching the databases of Google Scholar, ProQuest, Science Direct, PubMed, and Scopus to extract the articles related to the research subject within a 50-year interval from 1970 to 2020.

    Results

    Based on the results of the present study, colored noises and white noise seem to have the potential to be used as acoustic stimuli to improve the sleep of employees, especially shift workers, to improve memory and attention, especially in jobs that require high care and attention. Colored noise and white noise have potential applications to improve cognitive function in different occupations to reduce the activity of the sympathetic nervous system and anxiety and stress, especially in jobs with high job stress. Also, these noises are helpful for people’s privacy, especially in the open workplace, for noise masking and noise control purposes, as well as for medicine and treatment of disorders such as tinnitus, ADHD, and hyperacusis.

    Conclusion

    Paying attention to the colors of noise and their psychoacoustic impacts shows us that the noise impacts are not limited to their undesirable and damaging effects. Instead, their positive and applied aspects should also note. Familiarity with such aspects and their introduction can identify the existing information gaps in this field and pave the way to fill them.

    Keywords: Noise, Colors of noise, White noise, Psychoacoustic, Occupational health
  • Zutiqa Aqmar Yazuli, Putri Anis Syahira Mohamad Jamil, Nur Athirah Diyana Mohammad Yusof, Karmegam Karuppiah*, Enoch Kumar Perimal, Hassan Sadeghi Naeini, Sivasankar Sambasivam, Puvanasvaran A. Perumal Pages 483-498
    Introduction

    The manufacturing, service professions, and other occupations commonly require their employees to spend more than 2 hours of their workday in an upright position which can potentially cause temporary or permanent health effects. The objective of this study is to determine the effect of anti-fatigue mats on leg muscle discomfort and muscle activity due to prolonged standing.

    Material and Methods

    A total of 100 workers were involved in the study. The control and experimental group stood for 2 hours in a controlled room with or without the anti-fatigue mat while sorting an assortment of mixed items.  Borg’s scale questionnaire and EMG signals were used to monitor the muscle discomfort and activity of the respondents.

    Results

    The discomfort ratings and muscle activity in the experimental group were always at lower levels compared to the control group, which meant there was a reduction in mean perceived exertion rating for the knees, calves, and feet, i.e., 1.8, 2.5 and 2.6, respectively. The results showed that there was a statistically significant (P < 0.001) difference in the Borg’s scale of discomfort ratings and leg muscle activity between both groups.

    Conclusion

    The anti-fatigue mat can have a positive effect in preventing muscle discomfort and reduce muscle activity among the respondents during prolonged standing.

    Keywords: Prolonged work in upright position, Anti-fatigue mat, Discomfort, Borg’s scale, EMG
  • Asghar Hadi, Aligholi Niaei, Azam Seifi, Yahya Rasoulzadeh* Pages 499-513
    Introduction

    Rapid population growth and industrialization have increased chemical pollutants. Some studies show that employee exposure to formaldehyde in industrial places, hospitals, and laboratory settings is more than the allowed limits. Therefore, it is necessary to implement a proper control system to reduce this exposure. This study aimed to synthesize Ag3PO4/TiO2 nanocomposite, determine its morphological and structural characteristics, and test the degradation efficiency of this photocatalyst on formaldehyde.

    Material and Methods

    Ag3PO4/TiO2 composites were synthesized via an in-situ precipitation method. The physicochemical, morphological, and optical properties of the synthesized sample were investigated by employing the BET method, X-ray diffraction (XRD), UV–visible absorption spectroscopy, and scanning electron microscopy (SEM). The photocatalyst degradation efficiency test was performed on gaseous formaldehyde in a 3.2-liter photoreactor under visible light radiation.

    Results

    The UV–Vis absorption spectrum of the Ag3PO4/TiO2 sample noticeably shifted to the visible light region compared to that of the TiO2. The bandgap energy of the nanocomposite was 2.3 eV. The SEM image demonstrated that the average particle size of the nanocomposite was about 102 nm. The result of the degradation efficiency tests revealed that 63% of the formaldehyde was removed under visible light irradiation after 90 minutes by the Ag3PO4/TiO2 photocatalyst.

    Conclusion

    The adopted synthesis method adopted was highly efficient and appropriate for the synthesis of Ag3PO4/TiO2 nanocomposite according to the analyses. The Ag3PO4/TiO2 photocatalyst performed well under visible light radiation and could be used in pollution control systems.

    Keywords: Pollution control, Formaldehyde, Photocatalyst, Degradation efficiency
  • Hamzeh Mohammadi, Somayeh Farhang Dehghan, Soheila Khodakarim Ardakani, Farideh Golbabaei* Pages 514-535
    Introduction

    Studies show that in many cases, environmental hazardous agents such as heat, noise, as well as chemical pollutants cause adverse health effects through the mechanism of oxidative stress. This study has examined the effect of exposure to noise and whole-body vibration (WBV) on some parameters of oxidative stress (enzyme superoxide dismutase (SOD), total antioxidant capacity (TAC), and malondialdehyde (MDA)) of workers in a foundry industry.

    Material and Methods

    The workers were selected based on the calculations related to the sample size and taking into account the inclusion criteria as well as completing the informed consent form. The level of exposure to noise and WBV was measured according to ISO 9612 and ISO 2631, respectively. For each worker, the time-weighted average was calculated. The level of exposure of workers to the studied stressors was divided into three categories: low, medium, and high. The blood samples were taken from all participants between 7-9 am. Then, via ELISA method according to the protocol of the kit manufacturer, the samples were prepared and analyzed. Univariate analysis of variance was performed to determine the “effect size” of each physical stressors on the studied parameters.

    Results

    The mean levels of MDA, SOD, and TAC among participants were 22.48 (11.19) nmol / ml, 61.28 (10.97) U / ml, and 1.64 (0.90) mM, respectively. Among the exposure variables, noise had the largest effect on MDA level (B = 0.090), which was not statistically significant (P = 0.865). WBV had the largest effect on SOD level (B = -1.469) which was statistically significant (P = 0.016). None of the studied variables had a significant effect on the TAC level; however, among the exposure variables, the greatest effect was related to WBV (B = -0.077; P = 0.133).

    Conclusion

    The effect of noise on oxidative stress parameters was not statistically significant. The effect of whole-body vibration on oxidative stress parameters except SOD was not statistically significant. Noise and WBV had increasing effect on MDA and decreasing one on SOD and TAC levels.

    Keywords: Oxidative stress, Exposure, Noise, Whole-body vibration, Casting
  • Leila Omidi, Hossein Karimi, Saeid Mousavi, Gholamreza Moradi* Pages 536-548
    Introduction

    Safety climate potentially affects safety performance in high-hazard industries. Resilience is a developing concept and is defined as the ability that can affect the continuous improvement of safety performance. The present study assesses the influence of organizational resilience on workers’ safety performance in a steel-manufacturing industry. In this regard, the safety climate mediates the effect of organizational resilience on safety performance.

    Material and Methods

    A cross-sectional study was accomplished in the steel manufacturing industry in 2021. The survey included three parts: (1) organizational resilience, (2) safety performance, and (3) safety climate. Besides, the organizational resilience was measured by a scale with six dimensions and 19 items. Also, safety performance was assessed by six items regarding two performance dimensions (i.e., safety compliance and safety participation). In addition, safety climate was measured by 19 items, comprising four dimensions (i.e., safety communication, supervisor safety perception, coworker safety perception, and work pressure).

    Results

    The structural equation modeling results showed that the organizational resilience and safety climate had significant impacts on safety climate (β = 0.23, P ≤ 0.05) and safety performance (β = 0.43, P ≤ 0.05), respectively. Also, the indirect results indicated that safety climate mediated the relationship between organizational resilience and workers’ safety performance.

    Conclusion

    The increment of organizational resilience and safety climate improves workers’ safety performance. Besides, organizational resilience and related dimensions (e.g., reporting culture, learning, and awareness) improve the safety performance dimensions (i.e., safety compliance and safety participation).

    Keywords: Organizational resilience, Safety climate, Safety performance, Safety compliance, Safety participation
  • Leila Hajizadeh, Zahra Vahedi*, Zeinab Kazemi Pages 549-563
    Introduction

    Usability has been defined as the extent to which specific users can efficiently use a product to achieve specific goals. Along with the increased number of the elderly population, there is a need for user-centered products for this group of people. Smartphones are widely used products in modern society. USE (Usefulness, Satisfaction, and Ease of use) questionnaire is an easy-to-use, quick, and accurate instrument to assess product/service usability. Thus, this study was done to determine the validity and reliability of the Farsi version of the USE questionnaire to evaluate the usability of smartphones for elderly users.

    Material and Methods

    The USE questionnaire was developed by Lund (2001) to assess usability, considering four separate dimensions: usefulness, satisfaction, ease of use, and ease of learning. This is a 30-item questionnaire that evaluates usability on a 7-point Likert scale. In order to assess the face and content validity of the questionnaire, a panel of nine experts was asked to rate the relevancy, clarity, simplicity, and necessity of each question using the Likert scale. Subsequently, the Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI) were computed. In order to confirm the reliability of the questionnaire, two methods of internal reliability and test-retest reliability were used. In this sense, Cronbach’s alpha was calculated as the measure of internal reliability. Cronbach’s alpha equal to and above 0.7 was considered the minimum acceptable value. To measure the test-retest, 50 old adults (aged 60 years old and above) were asked to answer the questionnaire twice at a two-week interval. Then, the Pearson correlation coefficient was calculated between the two sets of scores. Also, the receiver operating characteristic (ROC) curve was utilized for specifying its sensitivity, specificity, and cut -off point

    Results

    Based on the comments of the expert panel, CVI scores of all questionnaire items were above 0.78, whereas four items rated less than 0.78 in terms of CVR scores; and, consequently, were removed from the questionnaire. Moreover, according to the reliability assessment results, both internal correlation and test-retest scores obtained acceptable values. Specifically, Cronbach’s alpha coefficient for usefulness, satisfaction, ease of use, and ease of learning were 0.771, 0.862, 0.756, and 0.798, respectively. In the ROC curve, the cut-off point was reported as 4.88 with the sensitivity and specificity of 97.8% and 75%, respectively, and area under the ROC curve at this cut-off point was obtained 81%.

    Conclusion

    Comparing a product’s characteristics with standards is a prerequisite to determining the level of usability of that product. The Farsi version of the USE questionnaire is a reliable tool for measuring usability with satisfactory validity and reliability. This questionnaire can be used in future studies in smartphone usability.

    Keywords: Ergonomics, Usability, Elderly, Smartphone
  • Maryam Feiz-Arefi, Fakhradin Ghasemi, Omid Kalatpour* Pages 564-579
    Introduction

    Oxygen-generating central plays a vital role in the continuous performance of hospitals. Any leakage or failure in this section can not only endanger the health and safety of patients but also cause fire and explosion. Probabilistic risk assessment is a useful tool for identifying the main root causes of leakage in oxygen-generating central. This study aimed at risk assessment of an oxygen-generating central in a hospital in Hamadan using fuzzy sets theory and Bayesian networks.

    Material and Methods

    First, all root causes supposed to contribute to oxygen leakage from any part of the oxygen-generating central were identified, and based on them a fault tree analysis (FTA) was constructed. Then, the FTA was mapped in a BN. The failure probability of root causes was calculated using fuzzy sets theory and experts’ opinions. Belief updating based on BN was utilized for subsequent analyses.

    Results

    According to this study, ignorance of labels on the oxygen generation and distribution system is the most important root cause leading to oxygen leakage. Moreover, removing masks from patient’s faces is the main cause of oxygen leakage in patient rooms. Once leakage occurred, the presence of an ignition source can lead to fire or explosion.

    Conclusion

    oxygen leakage can create considerable risks in hospitals. All staff should be provided with sufficient training regarding hazards of oxygen-generating and distributing systems and oxygen leakage. Particular attention should be paid to such leakages and their adverse consequence in emergency planning and hospital crisis management.

    Keywords: Oxygen leakage, Oxygen central, Hospital, Fuzzy Bayesian network
  • Imaneh Mostoulizadeh, Mina Torabifard* Pages 580-594
    Introduction

    Ergonomics culture emphasizes ergonomics policies, goals, and programs that create behavioral, environmental, and structural reforms in the governing environment of the organization. The present study assesses the ergonomics culture dimensions in the North Tehran Health Center office building through the Delphi method and an expert questionnaire.

    Material and Methods

    The Delphi method was used to develop an expert questionnaire. The evaluation criteria were determined based on the engineering dimensions of human factors and the organizational culture factor model. Besides, the sub-criteria were specified based on the macro-ergonomics approach. In this case, the most critical sub-criteria were chosen using 15 experts and the Delphi method. Thus, a questionnaire was developed with 15 questions. The ergonomics culture criteria were classified considering the frequency of negative responses. The highest frequency of negative response demonstrated poor ergonomic status and vice versa.

    Results

    The results revealed that the maximum average negative score among the six principal evaluation criteria was related to the information and communication index at an average score of 66. The other criteria were ranked as follows: the management, staff, equipment design, environment layout, and job characteristics with average scores of 58, 56, 54.67, 49.5, and 36.8, respectively.

    Conclusion

    The ergonomics culture questionnaire was prepared and analyzed by an expert team using the Delphi method. According to the indices, the ergonomics culture level was unacceptable at the North Tehran Health Center. Thus, it is recommended to provide ergonomics courses and seminars, video clips, pamphlets, posters, and related courses. Also, training and development of ergonomics instructions can help establish an ergonomics culture in the organization to a significant extent.

    Keywords: Ergonomics culture, Delphi, Health center
  • Soleiman Ramezanifar, Ehsan Ramezanifar, Elahe Khadiv, Ali Salehi Sahlabadi*, Davoud Eskandari, Mahshid Namdari Pages 595-616
    Introduction

    Human error can occur in many work environments, especially in control rooms. Due to the vital role of the central railway traffic control room in guiding and controlling all types of trains along the railway network, any error in this control room can lead to a catastrophic accident. This study aims to identify and assess human error in the central control room of railway traffic using the HEART technique.

    Material and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 2021. In this research, tasks and sub-tasks were identified using the hierarchical task analysis (HTA) method. Then, the probability of human error was assessed using the HEART technique.

    Results

    Based on the results of the HTA method, 67 main tasks, and 149 sub-tasks were identified. The study results on the probability of human error using the HEART technique showed that the three main tasks of the traffic expert (distribution of types of diesel, establishing the freight priority, and planning the movement of trains) had the highest probability of error. In addition, the most critical factors influencing human error were “evidence of illness among employees”, “sleep disorder”, “inexperience”, “unfamiliarity”, and “stress”.

    Conclusion

    The results of this study indicated that the central railway traffic control room employees are prone to errors, and if these staff make errors, irreparable accidents will occur. To reduce the probability of error of these employees, measures should be considered, such as using regular and appropriate shifts, the use of skilled and competent people, and so on.

    Keywords: Human error, Human error assessment, reduction technique, Central railway traffic control room, Train scheduling
  • Hamzeh Gheysvandi, Reza Khani Jazani, Seyed Mohammad Seyedmehdi* Pages 617-631
    Introduction

    Occupational fatigue is one of the harmful factors in many work environments, including health centers, which can have adverse effects on the health and safety of staff. This study was designed and conducted to determine the relationship between occupational fatigue and elements of the systems engineering model for patient safety in nurses.

    Material and Methods

    This descriptive correlational study was conducted with the participation of 457 nurses of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2018. Dimensions of fatigue were assessed by a Multidimensional Fatigue Inventory (MFI) and Systems Engineering Initiative for Patient Safety (SEIPS) model’s elements using the SEIPS model’s questionnaire. Validity was examined using the Lawshe method; calculating Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI) was approved through the confirmation of experts. Reliability was assessed using the intraclass correlation coefficient (ICC) and Cronbach’s alpha. Data analysis was performed using SPSS version 21

    Results

    The findings of this study indicated that the highest score of fatigue was related to the general fatigue dimension with an average of 12.86 and SD of 3.23, and the lowest score was related to the reduction of the motivation dimension with an average of 9.11 and SD of 3.66. In this study, no significant relationship was observed between demographic characteristics and fatigue dimensions, but a significant relationship was observed between the dimensions of fatigue with the element of organization, task, technology/tools, and physical environment.

    Conclusion

    The results of this study showed that fatigue in nurses was moderate, and the factors of the work system play a greater role in the occurrence of fatigue than demographic factors. Therefore, planning to improve the work system can help reduce fatigue in nurses.

    Keywords: SEIPS model, Nurses, Occupational fatigue, Work system
  • Rajabali Hokmabadi, Esmaeil Zarei, Ali Karimi* Pages 632-651
    Introduction

    Failure modes and effects analysis (FMEA) method is used in industries to identify, assess and prioritize risks. Multi-criteria decision-making methods (MCDM) select the best option from different criteria. Therefore, this study aims to identify, assess and prioritize risks using FMEA based on SWARA-VIKOR multi-criteria decision-making methods in a gas pressure reduction station.

    Material and Methods

    In this descriptive and analytical study, stepwise weight assessment ratio analysis (SWARA) and decision-making optimization and compromise solution (VIKOR) methods were used to rank the risks of failure modes identified in FMEA. SWARA method was employed to determine the severity, probability and discovery weights, and VIKOR technique was applied to rank the failure modes of the system equipment. Finally, an operational example of the pressure reduction station was presented to show the application and feasibility of the proposed model. A comparative study was conducted to confirm the practicality and effectiveness of the proposed model.

    Results

    In total, 35 main failure modes were identified in the pressure reduction station. Failure of regulator sleeve and safety valve and regulator diaphragm rupture were assigned the first, second and third ranks of risk priority, respectively. The sensitivity analysis results showed the proposed approach had desirable stability and only the failure mode of increasing the heater flame temperature was very sensitive to changes in the weight of the criteria. Results of ranking the failure modes of the station indicated there were many changes in the ranking of failure modes based on the proposed approach.

    Conclusion

    The proposed approach could provide more reasonable and accurate results for ranking risks because the criteria were weighed step by step based on the experts’ opinion.

    Keywords: Risk assessment, FMEA method, SWARA method, VIKOR method
  • Delnia Jahani, Faranak Jabbarzadeh Tabrizi*, Abbas Dadashzadeh, Parvin Sarbakhsh, Mina Hosseinzadeh Pages 652-663
    Introduction

    Nurses of the emergency department experience stressful events that affect their mental health and reduce the quality of their work life. Career adaptability is considered a personal capability that enables employees to adapt to changes and avoid the negative consequences of job mismatch. This study was conducted to study career adaptability and its correlation with the quality of work life in the emergency department.

    Material and Methods

    This descriptive-correlational study was conducted on 104 nurses in the emergency department of teaching–therapeutic hospitals in Tabriz who were selected using random stratified sampling. Data was collected using a demographic checklist, the Career Adapt-Abilities Scale (CAAS) by Savickas, and the Quality of Nursing Work Life (QNWL) scale by Brooks & Anderson. Data were analyzed in SPSS using descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) and inferential statistics (independent t-test, one-way analysis of variance, Pearson’s correlation coefficient, and linear regression analysis).

    Results

    The total scores of career adaptability and the quality of nursing work life were 88.55±25.01 from the achievable range of 24-120 and 141.15±22.56 from the achievable range of 42-252, respectively, which were moderate. In this study, 85.6% of nurses enjoyed a moderate quality of work life. Furthermore, the results of Pearson’s correlation indicated a significant positive correlation between career adaptability and scopes with the quality of work life score (p=0.05). Regression analysis results indicated that career adaptability significantly predicts the quality of nursing work life (p=0.000).

    Conclusion

    In this study, nurses experienced moderate career adaptability and quality of work life. Given the above factors, and considering adaptability as a variable predicting quality of work life, it is suggested to take measures to increase career adaptability in nurses through training or consulting interventions to improve the quality of nursing work life.

    Keywords: Career adaptability, Emergency, Quality of work life, Nursing
  • Saber Souri, Mohammad Amerzadeh, Rohollah Kalhor, Sima Rafiei* Pages 664-679
    Introduction

    Health workers, especially nurses, are facing a high risk of contracting the COVID-19 and consequent mental disorders such as stress, anxiety and depression. We aimed to study the relationship between anxiety, stress and the protective behavior of nurses during the Covid-19 pandemic.

    Material and Methods

    This cross-sectional study was conducted on nurses working in COVID -19 referral hospitals in Qazvin, Iran, in 2020. Out of 645 nurses working in two hospitals, 260 of them were selected randomly. Three questionnaires including demographic and contextual information, COVID-19 anxiety, stress and precautionary behaviors against COVID-19 were used. Descriptive statistical methods, Pearson correlation, t-test and one-way analysis of variance and binary logistic regression analysis were applied at 95% confidence interval.

    Results

    The prevalence of anxiety symptoms in nurses was 32.08%, the mean score of protective behavior was 18.45+5.66 and the maximum score was 22.06+4.7. The negative relationship between anxiety and nurses precautionary behavior) β=-0.36, P<0.05) and the significant effect of COVID-19 stress on nurses’ behavior) β=-0.22, P<0.05) were confirmed. Furthermore, adding stress as an interfering factor, affirmed the mediating role of stress in the relationship between anxiety and nurses’ precautionary behavior (β=-0.18, P<0.05). Nurses under 35 years of age were more likely (OR=1.62, P=0.004) to follow the protective rules; those with 6 to 10 years of hospital experience were respectively 32 times and 37 times more probable to use personnel protective equipment (PPE) (OR=1.32, P=0.002) .

    Conclusion

    The probability of effective use of PPE and observance of protective guidelines among nurses with severe and very severe anxiety levels was less than their counterparts. While in those with controlled level of stress level such obedience was much more probable. Therefore, all health service providers, need to develop supportive programs to emphasize on the promotion of employees’ mental health.

    Keywords: Anxiety, Stress, Precautionary behavior, COVID-19, Nurses